Met haar kustlijn gericht op de Adriatische en Ionische zee, de hooglanden met als hoogtepunt de Albanese Alpen, en het gehele land waar er verschillende weer patronen voorkomen tijdens de winter en de zomer seizoenen, heeft Albanië een groot aantal klimaat regio’s voor zo een relatief klein gebied. De laagvlaktes aan de kust hebben een typisch mediterraan klimaat, de hooglanden hebben een mediterraan continentaal klimaat. In zowel de laaglanden en het binnenland verschilt het weer duidelijk van Noord naar Zuid.
De laaglanden hebben milde winters, met gemiddelden van ongeveer 7 °C. Zomer temperaturen zijn gemiddeld ongeveer 32°C ! De vochtigheidsgraad is echter laag en het is belangrijk veel te drinken. In de Zuidelijke laaglanden zijn de gemiddelde winter temperaturen 5 °C en in de zomer 30 °C. Binnenlandse temperaturen hangen meer af van de hoogte dan hoe zuidelijk of noordelijk het gebied ligt. De lage temperaturen in de bergen worden veroorzaakt door de continentale luchtmassa die het weer in Oost Europa en de Balkan landen domineert. Een wind uit het noorden of noordoosten is hier vrij normaal. De dagtemperatuur in riviervalleien is overdag hoog maar de nachttemperatuur is hier juist weer laag. In de bergen worden olijf en citrus bomen en wijngaarden enkel op het zuiden en westen gericht omdat het anders te koud is.
Albanië telt 15 officiële nationale parken, waarvan sommige bij toeristen populair en anderen totaal onbekend zijn. Er zijn in Albanië wel 50 beschermde natuurgebieden. Hieronder staan er enkele met wat leuke feiten. Op deze website worden de belangrijkste Nationale Parken ook elders beschreven.
- Het Nationaal Park Bredhi i Drenovës (ook wel de 'dennenboom van Drenovë' genaamd) ligt in het zuidoosten, en staat vooral bekend om zijn drinkwaterbronnen en zijn grote populatie bruine beren.
- In de omgeving van Përmet, eveneens in het zuidoosten van het land, ligt het Nationaal Park Bredhi i Hotovës-Dangelli, dat vooral bekend is vanwege zijn Macedonische dennen. Deze zijn een overblijfsel van de grote wouden die de Middellandse Zee in de oudheid omgaven.
- De antieke site Butrint (Buthroton), in het uiterste zuiden van het land, maakt deel uit van het Nationaal Park Butrint.
- Het Nationaal Park Dajt, vernoemd naar de gelijknamige berg, ligt circa 25 kilometer oostelijk van Tirana en is zowel bij stedelingen als toeristen populair wegens het mooie panorama op Tirana dat men vanaf de top heeft, de vlotte bereikbaarheid en de relatief goede infrastructuur, zoals een kabelbaan, een aantal hotels en grillrestaurants.
- Het Nationaal Park Divjakë-Karavasta concentreert zich rond de Karavasta lagune, circa 20 kilometer westelijk van Lushnjë in de prefectuur Fier. De lagune herbergt een aantal water- en trekvogels en landroofdieren, waaronder vijf procent van 's werelds kroeskoppelikanen. Al sinds 1994 wordt het gebied beschermd in het kader van de Conventie van Ramsar.
- Het grootste deel van de kustlijnen van het eiland Sazan en het schiereiland Karaburun in de Golf van Vlorë wordt beschermd als het Nationaal Marien Park Karaburun-Sazan, en is het enige mariene park van het land.