Vlorë (Vlora) is de derde stad van Albanië en bovendien de tweede havenstad na Durrës van Albanië. De stad ligt in de baai van Vlorë en heeft een mediterraan klimaat met natte koele winters en droge hete zomers. Waar in het zuiden aan de kust vooral Albaniërs met Griekse (orthodoxe) achtergrond wonen is het grootste deel van de populatie in de stad etnisch Albanees. Al wonen er ook verschillende minderheden in de stad. Het is een echte havenstad met relatief veel visserij en een industriële sector (olie, gas, zout en asfalt). Maar er is een grote agrarische sector in de omgeving. In de laatste jaren is er ook veel toerisme ontwikkeld en er zijn veel stranden met hotels in de baai en omgeving. De stad is een moderne stad geworden die nog steeds in ontwikkeling is maar heeft toch ook genoeg oude gebouwen en musea heeft die de moeite van een bezoek waard zijn.
Top 10 te doen in Vlore Albanie: (meer bezienswaardigheden en adresjes voor fijne restaurantjes krijgt u bij het boeken van een fly drive Albanie.)
1. Daguitstapje naar Amantia. Amantia, aan de westkust van Albanië, wordt ook wel Abantia genoemd en was een oude Griekse stadstaat in Epirus. Het maakte optimaal gebruik van een belangrijke defensieve plek boven de Aoos rivieren vallei in het oosten en op de weg naar de kust en de baai van Aulon in de Vlorë regio van het hedendaagse Albanië. Er zijn een Griekse tempel, de Aprodite tempel, een theater en een stadion gevonden in de stad. De naam van een bewoner van de stad was in die tijd ‘Amantius’. Volgens de Griek Pausanias is het stadje gesticht door de Locrians uit het nabije Toronium en de Abantes uit Euboea. Een andere Griek met de naam Spehanus Byzantius heeft vermeld dat de plaats Amantia gesticht is door gevluchte Abantes uit Euboean die van de Troyaanse oorlog terugkwamen. Amantia had een muur om de stad heen gebouwd met een lengte van ongeveer 2100 meter. Er was een groot fort gebouwd met 2 poorten en 2 defensieve torens in het noorden van de stad. De naam Amantia wordt voor het eerst genoemd in de 4e eeuw voor Christus. Het zou te vinden zijn op de helling van een hoge heuvel en had slechts een enkel fort om haar Akropolis gebouwd. Tijdens de 3e eeuw voor Christus was de stad economisch gezien sterk gegroeid en sloeg het haar eigen munten. De stam die er woonde noemde zichzelf Amantes. Het dorp werd uiteindelijk onderdeel van de romeinse provincie van Epirus Novus. Resten van de stad zijn er nog steeds te vinden zoals een geboogde ingang van de stad. Ook zijn er een aantal erg grote blokken steen te vinden.
2. Daguitstapje Ocrium. Een andere archeologische plaats, Oricum, ligt 42 km ten zuiden van Apollonia en was een Griekse stad in het zuiden van de Baai van Vlorë. Hier zijn echter niet heel veel opgravingen gedaan daar het grootste deel onder water ligt.
3. Standen in Vlore en omgeving. Net buiten Vlorë ligt het strand van Uji i Ftohte waar een rij met hotels, restaurants en cafés met verschillende van hun strandjes liggen. Aan de andere kant van een tunnel is het schoonste water te vinden. Het strand van Orikum is de laatste stop voor de Llagara pas en heeft een aantal mooie, meest rustige stranden met schoon water. Het dorpje ligt op nog geen 20 km van Vlorë.
4. Dag uitstapje naar Nartë. Nartë is een gemeenschap in het district Vlorë en het ligt ten noordwesten van de stad Vlorë. De lokale bevolking bestaat voornamelijk uit Grieken, met een duidelijk idioom van modern Grieks. Een van de lokale toeristische attracties is een jaarlijkse driedaags festival. Er is een Grieks orthodoxe kerk in het centrum van het dorp te vinden. De omliggende regio heeft veel (zouten) kwelders. Narta Lagoon, met een uniek ecosysteem, ligt ten noorden van het dorp. Het is een uitstekende omgeving voor vogelaars en wandelaars.
5. Daguitstapje naar beroemde Albanese Riviera. Vanaf Vlore is de beroemde Albanese Riviera niet ver meer. Lees bij de standplaats Albanese Riviera meer over wat u hier allemaal kunt zien en doen.
6. Daguitstapje Llogora Nationaal Park. Nationaal park Llogara ligt in het zuidwesten van Albanië in de Albanese Riviera en werd opgericht in 1966. Het park heeft een omvang van ongeveer 10 km2. Het park bestaat uit bossen met zwarte en Bosnische dennen, Bulgaarse sparren en essen en ligt aan de noordkant van de Llogara pas op een hoogte tussen 470 en 2018 meter. Als u geluk hebt kunt u hier vale gieren zien zweven en ook de steenarend komt hier nog voor. Naast de wolf en de gems is het opvallende dat hier naast de Europese otter ook nog de Euraziatische otter voorkomt. Er komen in totaal ongeveer 100 vogel- en andere diersoorten voor. De Llogara pas deelt de bergen in tweeën op in een westelijke een oostelijk gebergte. Eeuwenlang is dit gebied geïsoleerd geweest van de rest van het land en de lokale bewoners vinden het nog steeds normaler om per boot naar Corfu of Griekenland te gaan, dan naar het binnenland van Albanië. Op de top van de Llogara pas vindt u gratis parkeerplaatsen en een paar leuke restaurantjes waar u een geweldig uitzicht heeft op de omgeving. Dit deel van het land heeft het beste klimaat van Albanië. De gemiddelde temperatuur ligt in januari op de 10 graden en in juli op wel 25 graden. De omgeving heeft 300 zonnige dagen per jaar. Soms kunt u langs de weg verse (meestal onbespoten) berghoning en berg kruidenthee kopen. Vanaf de Llogara pas begint de Albanese Riviera aan de Ionische zee.
7. Daguitstapje naar Divjakë Karavasta Nationaal park Divjakë Karavasta is een nationaal park in het westen aan de kust van Albanië. Het park werd opgericht in 2007 en beslaat 222,3 km2. Het meest dichtbije stadje is Lushnjë. Het is ook internationaal erkend en staat het op de Ramsar List of Wetlands (moerassen van internationaal belang). Het park bestaat onder andere uit een lagune met dennenbomen en kleine zandrijke eilandjes. Deze lagune is de grootste van Albanië en een van de grotere van de Adriatische Zee en is een toevluchtsoord van vogels zoals de Dalmatische pelikaan. De pelikanen broeden op een van de eilanden in de lagoon. Zes procent van de totale Europese populatie van deze soort komt hiervoor. Ook zijn er vaak grote groepen met flamingo’s te zien en is daardoor een favoriete plek voor natuurfotografen. Vroeger zijn alle muggen in het gebied min of meer uitgeroeid maar tegenwoordig is er weer een zeer actief muggen seizoen. In het jaar 2014 is men begonnen om de muggen weer te verdelgen. Ook is er een jachtverbod ingesteld. Helaas hebben de Albanese autoriteiten moeite om de illegale jacht te stoppen die in Albanië (en de meeste landen rond de middellandse zee, maar recent ook Nederland) wijdverspreid is, zelfs tot in de beschermde nationale parken. Toerisme door vogelaars kan daarom zeker bijdragen aan het inzien van het belang van natuurbehoud door een groter deel van de lokale bevolking. En gelukkig gaat het langzamerhand de goede kant op. Het nationale park is zeker de moeite waard voor een bezoek en een fantastieke plek om mooie (natuur) foto’s te maken.
8. Uitstapje naar Fier Het stadje Fier met zo’n 85.000 inwoners is vooral bekend om de olijolie prductie (Vlora, Berat, Elbasan en Fier zijn samen goed voor 90% van de totale productie van het land) maar er worden ook veel andere producten gemaakt (suiker, brood en dierlijke producten). Verder staat het bekend als industrieel stadje door haar olie en chemische industrie.
9. Uitstapje naar Byllis De overblijfselen van de Byllis uit de oudheid liggen ten noordoosten van Vlorë, 25 kilometer van de zee in Hekal, nabij Fier. Byllis, was een Grieks sprekende stad op de grens van Illyria en Epirus, had zijn eigen stadion en theater tijdens het Hellenistische tijdperk. Over de stichting ervan is gesuggereerd dat Byllis werd gesticht door Griekse kolonisten, hoewel het feit dat het een gemengde bevolking had, wordt bevestigd door de Illyrische namen van ambtenaren. De stad had zijn eigen munten die verschilden van die van de stam van de Byllionen. M. B. Hatzopoulos gelooft dat Byllis de meest noordelijke, niet-kolonische Griekse stad in de regio is. De muren van Byllis waren 2200 m lang en omsloten 30 ha. van een vlakte op een heuvel op 524 m boven de zeespiegel. Er waren 6 poorten in de stadsmuren. De weg vanuit Apollonia ging door twee van hen, door Byllis in de richting van de kloven van de Vjosa rivier op weg naar Macedonië en die van Antigonia in de richting van Epirus. In 2011 werd tijdens een wegreconstructie bij het archeologische park op de site een standbeeld van het Hellenistische tijdperk ontdekt, dat een Illyrische soldaat of een oorlogsgodin zou kunnen verbeelden, ontdekt.
10. Daguitstapje naar Apollonia Bij het dorpje Pojani, aan de westkust van Albanië, liggen de overblijfselen van de stad Apollonia uit de tijd van het oude Griekse Rijk. De stad werd gevestigd in het jaar 588 voor Christus door Griekse kolonisten uit Corfu en door de Corinthiërs, dit op een plek die oorspronkelijk al door de Illyrische stammen bewoond werd. Deze stammen bleven hier wonen na de komst van de Grieken en hebben hun stempel op de stad gedrukt. De stad had oorspronkelijk de naam Gylakeia die deze van haar oprichter, Gylax, heeft gekregen. Maar later werd de stad toch vernoemd naar de Griekse god Apollo. De stad werd rijk door de slavenhandel en door lokale landbouw en ook door een grote haven die wel 100 schepen tegelijk kon huisvesten. De stad had de beschikking over asfalt, dat indertijd belangrijk was voor de behandeling van schepen. In 2006 is er een tempel uit de 6e eeuw gevonden en werd daarmee de 5e tempel die in Albanië is gevonden. Apollonia bloeide tijdens de Romeinse tijd als nooit tevoren en was de thuishaven van de filosofie. De stad begon in de 3e eeuw te vervallen nadat de haven begon te verzilten na een aardbeving in de omgeving. Het gebied veranderde langzaam in een moerasgebied met veel malariamuggen. In de late antieke tijd werd de stad geheel verlaten en werd het een stad van ruïnes zoals zoveel belangrijke plaatsen en steden in de geschiedenis voor haar. De nabije plaats Avlona, het huidige Vlorë, groeide wel en werd de dominante stad in de omgeving. Op een nabijgelegen heuvel werd de kerk van Shën Mëri (Theotokos) gebouwd, wat weer onderdeel is van het Ardenica klooster. Er zijn veel ruïnes te vinden zoals het Parthenon, Odeon en een bibliotheek. Het is qua oppervlakte de grootste archeologische plaats van Albanië.
Korte video Korce: