Tijdens uw rondreis door Albanië is Berat een aanrader! Berat ligt in Centraal-Albanië in een heuvelachtig gebied, heeft 36 duizend inwoners en is de hoofdstad van het district Berat en van de gelijknamige prefectuur. De oude witte huizen met bruine daken geven het stadje iets speciaals wat je met eigen ogen gezien moet hebben. Het stadje ademt de traditionele architectuur van de Balkan uit de 18e en 19e eeuw. De binnenstad van Berat is, samen met het centrum van Gjirokastër, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Berat straalt een veelbewogen geschiedenis uit, waarbij verschillende religieuze en culturele gemeenschappen door de eeuwen heen in de stad hebben gewoond. In de stad staat, boven op een heuvel, een kasteel met de naam Kalaja e Beratit, dat in de 13e eeuw is gebouwd. De oorsprong van het kasteel gaat echter terug tot voor de 4e eeuw voor Christus. Ook zijn er diverse kerken en de ruïnes van de Rode Moskee (Xhamia e Kuqe, 15e eeuw) en Witte Moskee (Xhamia e Bardhë) te vinden. De stad bevat tevens een aantal Byzantijnse kerken, zoals de Sint-Michaëlkerk en ook een klooster, het Sint-Spyridonklooster uit 1864. Bovendien zijn er in de wijk Mangalemi drie belangrijke moskeeën te vinden die uit het Ottomaanse tijdperk stammen te weten de Koningsmoskee (Xhamia e Mbretit; uit 1492), de Loodmoskee (Xhamia e Plombit, uit 1554) en de Celibatairen-moskee (Xhamia e Beqarëve, uit 1826).
De wijk Mangalemi is de bekendste wijk van de stad. Door deze wijk wordt Berat ook wel de stad van duizend ramen genoemd (city of a thousand windows). De andere twee wijken van het historische gedeelte zijn Gorica en Kala, waar het kasteel staat. In het kasteel is een bijzondere verzameling van Byzantijnse en postbyzantijnse kerken te vinden. Zo is er in een van de kerken een iconen-museum. Maar in het kasteel vindt u ook de Rode Moskee, dat is gebouwd nadat Berat in 1417 in handen kwam van de Ottomanen.
De rivier de Osum stroomt door de stad en er is een stenen brug met de naam Ura e Goricës uit het jaar 1780. In de stad zijn ook nog een paar musea te vinden, zoals een etnografisch museum. Het is ook fijn om te gaan wandelen in de heuvels waar u een prachtig uitzicht heeft op de stad, het landschap en de rivierdelta. Als u voor uw fly-drive een accommodatie in Berat wilt boeken laat het ons dan weten. Berat is zeker een bezoek waard en we hebben deze stad dan ook opgenomen in meerdere van onze Albanië fly-drives. Het klimaat van Berat is een typisch mediterraan klimaat. Doordat de stad door een gebergte (Tomorr) is afgeschermd en een stuk minder regen krijgt, is het erg heet tijdens de zomer met gemiddelde temperaturen van wel 34 graden! Het is daarmee vaak de heetste stad van Albanië. Neem dus altijd ruim voldoende water mee in de auto en tijdens wandelingen.
Het gebergte Tomorr is een nationaal park, maar ook in cultureel/religieus opzicht belangrijk voor alle Albanezen. De hoogste top rijkt tot 2.417 m en wordt door Christenen beklommen op 15 augustus (Ontslapenis van moeder Gods) en tussen 20 en 25 augustus door de Bektashi (lees over de Bektashi op Wikipedia). De berg heeft zijn naam te danken aan (Baba) Tomorr, volgens oude Albanese mythologie de vader der goden en mensen. Als u de top wilt beklimmen, denk dan eens aan de mythologie van de oude Illyriërs. Maar in het nationaal park is nog meer te doen, canyoning bijvoorbeeld in de Osumi Canyon.
In de eerste twee minuten van deze video ziet u Berat, erna komt Gjirokastër aan bod.